Matemaattinen suru

Samoin kuin 11.9. tapahtumien jälkeen, jotkut ihmiset jälleen kyseenalaistavat toisten surun tai empatian katastrofin uhreja kohtaan. Verrataan suomalaisuhreja thaimaalaisuhrien määrään ja näitä verrataan indonesialais- ja sri lankalaisuhrien määrään. Kysytään miksi surraan suomalaisia/länsimaalaisia vaikka muita on kuollut kymmenen kertaa enemmän ja miljoonat ovat menettäneet kaiken? Kuvitellaan, että lukumäärä on tärkeämpi suure kuin läheisyys ja myötätunto henkilöä tai ihmisryhmään kohtaan.

Tälläinen ajatuskulku on minulle täysin käsittämätöntä. Jotenkin se tuntuu ihan trollaamiselta, mutta sen esiintyminen on liian laajaa vai onko sen jonkun ihmisen teennäinen tapa käsitellä pahaa oloa ja paeta suremista?

Edes teknisenä ihmisen en voi ymmärrä miten surua voisi määrittää matemaattisesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.