Kehykset

Tässä mielipiteeni miksi kehyksiä ei pitäisi käyttää:

1. Hakukoneet eivät löydä sivuille tai alasivuille tai samalla kertaa näkyvä tieto on jaettu kahteen paikkaan eikä hakukone osaa näitä yhdistää.

2. Mobiili-, pda-, ääni- ja tekstipohjaiset selaimet eivät aina osaa näyttää kehyksiä.

3. Alasivuihin on vaikea linkittää.

4. Alasivuista on vaikea tehdä bookmarkkeja.

5. Linkit tai bookmarkit eivät avaa alasivua uudelleen kehykseen ja navigaatio jää tavoittamattomiin.

6. Useimmissa tapauksissa sama voitaisiin toteuttaa ilman kehyksiä.

7. Kehykset hämmentävät käyttäjää (osoiterivi ja sivun titlet eivät päivity selatessa).

8. Kehykset eivät skaalaudu.

9. Koko kehys-sivua ei voi vierittää.

Okei, näihin kaikkiin voidaan tehdä vastaheitto, että “on mahdollista toteuttaa x-tavalla” mutta miksi näin ei sitten koskaan tehdä. Kehykset suorastaan kannustavat huonoon koodaukseen. Otsikko (title-tag) puuttuu, kehykset on nimetty surkeasti, sisältöä ei ole järkeistetty, sivu ei osaa avautua kehykseen, navigaatio on hukassa, osoitteet jätetään törkyisiksi tai harhaanjohtaviksi ja kehyksetön (noframes-tag) osuus puuttuu tai sen toimivuutta / käytettävyyttä ei ole ikinä edes kokeiltu.

Paikka missä minä en ehdoitta kieltäisi kehyksien käyttöä on selaimella käytettävät sovellukset. Näihin ei yleensä tehdä linkkauksia ja bookmarkkeja ja navigointi on erillaista www-sivustoihin verraten – mm. back-painike ei toimi perinteisellä tavalla. Niissä tulee vastaan monia tilanteita, jotka eivät yksinkertaisesti ilman kehyksiä ole mahdollista toteuttaa – esimerkkinä vaikka preview-toiminnallisuus (kuten Outlook Expressissä tai Thunderbirdissä).

Toinen tilanne on erittäin pitkät sivut kuten:
http://www.itviikko.fi/uutiset/uutisalue.asp?alue=viikko
Perinteisellä yhden ikkunan/tabin selaamistekniikalla, jos käyttäjä esim. yrittää käydä läpi kaikki uutiset, niin sivua ladatessa vasen lista aina “kelautuu” alkuun. Tässä tapauksessa voi olla käytettävää, että vasen lista olisi omassa kehyksessään. Toisaalta listan voisi muotoilla lyhyempiin osiin, joka sekin voi olla vaikeaa käyttää.

Itse avaan kaikki aina uuteen tabiin, joten tämä “kelautuminen” ei minua häiritse.

Kirjoitukseni myös sfnet.viestinta.www keskustelussa frameko paholaisen keksintö

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.