Yleisradio

Tunnetusti tv-maksu on siis jäänne joltain ajalta, jolloin ei mainosmarkkoja tunnettu ja muutenkin haluttiin hallita ja rahoittaa television tarjontaa.

Nykyisin kuitenkin Yle toimii kaksinaisesti. Toisaalta se on kuin valtion virasto, joka edesvastuuttomasti tuhlaa kaikki rahansa ja jos mahdollista niin vielä ylikin. Sitten kun rahat loppuu niin haetaan lisää. Pitää kiinni omistuksistaan, jotka eivät tuota voittoa vaikka myydessä niillä saataisiin hyvät rahat (esim. tv-sarja Kotikatu). Internet toimisi myös suorana lähetyskanavana Ylen kanaville, mutta kun ei niin ei. Tarjotaan vain lyhyitä spotteja sieltä täältä. Myös digitv:n lähetysten jälleenlähettäminen kaapeliverkoissa on kiellettyä.

http://www.yle.fi/yleista/talous.shtml

Toisaalta Yle taas toimii kuin yritys. Kilpailee muiden yritysten kanssa. Aina puhutaan siitä, että Yle on jotenkin niin hiton riippumaton, mutta kuitenkin Yle tuijottaa suoraan katsojalukuja ja etenee niiden perässä jättäen marginaaliryhmät tyhjän päälle – juuri ne joita se väittää palvevansa. Yle ostaa ulkomailta kalliilla rahalla sarjoja. En ymmärrä miten ne palvelevat Yle jaloja tarkoitusperiä. Yle ostaa myös suuret ulkomaiset (urheilu)tapahtumat ja huolehtii esim. Helsingin MM-kisoista omaan piikkiinsä (7 – 8 miljoonaa euroa). Näillä kultakimpaleilla muut kanavat voisivat hyvin tehdä voittoa vielä ilman kustannuksia tv-lupien maksajille.

http://www.yle.fi/urheilu/helsinki2005/id12112a.html

Jatkossakin pääsemme seuraamaan lähikuvia jääkiekkoyleisöstä, kun muissa maissa rahoitetaan katselu mainoksilla:
http://www.yle.fi/yleista/tiedotteet2005_2004.shtml

Tv-maksun keräämistapa on täysin älytön. Eli ensin otetaan pois helpot ja tunnolliset maksajat. Sitten sellaiset taloudet jotka eivät maksa saavat uhkailukirjeitä ja ovilla kierrätetään firaabelitöitä tekeviä poliiseja, jotka yrittävät huijata oven avaajaa yhtä monella tavalla kuin tuktuk-kuski. Jos et avaa ovea niin postiluukusta työnnetään joku hiton käsin kirjoitettu uhkauskirje, jonka sisältö muistuttaa NYPD Bluen kuulustelumenetelmiä.

Ja ovat siitä vielä ylpeitä:
http://www.tv-maksu.fi/navi6.html

Kaikki kaupalliset kanavatkin maksavat Ylelle toimilupamaksua eikä kyseessä ole mikään pieni summa:
http://www.mtv3.fi/info2004/tiedotteet.shtml/a01?322259

Viimeksi kun eduskunnassa käsiteltiin tv-maksun tarpeellisuutta oli Ylessä toimitusjohtajan paikka tulossa hakuun. Suorassa tv-lähetyksessä sai koko kansa katsoa kun “kansanedustajat” vuoron perään kävivät puhujakopissa esittämässä kieli pitkällään ruskeita puheitansa järjestelmän erinomaisuudesta, kun oli mahdollisesti kilpajuoksun voittajalle poliittinen suojatyöpaikka tiedossa. Sinänsä Jungnerin valinta toimitusjohtajaksi oli mukava yllätys.

Tämä digitv onkin vielä oma soppansa, johon en tällä kertaa puutu sen enempää kuin sanomalla että koko järjestelmä on mukava kokoelma vanhentunutta tekniikkaa, joka saatiin läpi lupaamalla kymmenen hyvää ja kaunista. Paluukanavaa ei ole vieläkään edes keksitty vaikka digitv:n käyttöönottoa suunniteltaessa tarkoitus oli saada mummot maksamaan laskunsa telkkarilla. Mummot sen sijaan edelleen ostavat tietokoneita, joilla maksavat korkean laskunsa (digi)telkkarista.

http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;3000#5

Eikä tässä vielä kaikki.

Suurin epäkohta tv-maksussa on se, että se kerätään suoraan kansalta. Kansa ei ole järjestäytynyt mitenkään, jolloin esim. tv-maksujen korottaminen käy täysin kivuttomasti. Jos jokaisen suomalaisen talouden verotusta korotettaisiin 200 euroa vuodessa ja sen jälkeen “Ylen rahoista” taistelisivat samalla kirstulla liikenne- ja viestintäministeriön kanssa muutkin ministeriöt ja Yle joutuisi kinuamaan käyttövarojansa omalta ministeriöltä niin säästökuurille ja toiminnan järkeistämiseen päästäisiin nopeasti. Nykyisessä tilanteessa kansa vain nurisee, mutta ei pysty nousemaan vastarintaan. Ainoa mahdollinen tapa saada muutos on jaloillaan/rahoillaan äänestäminen eli jättää tv-maksu maksamatta, mutta samalla tulee rikkoneeksi lakia ja tähän yllyttäminenkin todennäköisesti laitonta. Tv:stä luopuminen on nykyaikaisessa lapsiperheessä käytännössä mahdotonta ja esimerkiksi lapsen kehityksen kannalta jopa vahingollista.

Liikenneministeriön työryhmäkin oli sitä mieltä, että eihän tälläistä summaa muualta saataisi kokoon ja Ylen (ex)toimitusjohtaja Arne Wessber hieroo kämmeniään:
http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?action=page&id=176375

Graafi tv-maksun kehityksestä:
TV-maksun kehitys

Ja jatkoa on tiedossa:
http://www.yle.fi/yleista/tiedotteet2005_0706b.shtml

Kaikki tämä riemu nyt hintaan 193,95-197,4 euroa vuodessa. Mainostasivat suoraan tuolla summalle eikä “vain 0,50 euroa päivässä”.

Jeps, ei mulla muuta – tällä kertaa…

2 thoughts on “Yleisradio

  1. Kiitos kysymästä. Vastaus on, että samaa sontaa eri paketissa. Vaikkakin keräysjärjestelmä onkin järkeistetty niin perusongelmat säilyvät.

    Olen kuitenkin samaa mieltä, että parempi että kaikki maksavat. Sen sijaan kummastelen tuota per talous järjestelmää. Mikä ihmeen pyhä mediayksikkö se on varsinkin, kun enää ei laskuteta tv-vastaanottimien mukaan vaan mukaan otetaa tietokoneet, radiot ja kännykät. Jokatapauksessa järjettömän kallis opiskelijalle tai työttömälle.

    Lisäksi hintaa voidaan edelleen nostaa tarvittaessa ilman organisoitua vastajärjestöä. Tätä en ole tosin tarkistanut mistään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.