Juoksukirje I

Juoksuharrastuksen aloittaminen

Aluksi asetetaan joku tavoite. Ihan hyviä tavoitteita on esimerkiksi johonkin juoksutapahtumaan ilmoittautuminen ja matkan juokseminen ilman tavoiteaikaa.

Juokseminen on helppoa. Yleensä lenkille voi lähteä ihan kotiovelta ja palata kotiovelle ilman mitään matkustusta liikuntapaikalle. Aikaa säästyy itse urheilulle. Periaatteessa alkuun pääsee ihan normaaleilla lenkkareilla ja ulkoiluvaatteilla, mutta joustavien juoksukenkien käyttämistä suositellaan monesti jo heti alkuvaiheessa mahdollisten kipujen välttämiseksi.

Lenkit tehdään aluksi hitaasti jarrutellen ja jopa “hiipien”. Nyrkkisääntönä on, että juoksunopeus on sellainen, että pystyt/pystyisit puhumaan. Tai jos haluaa niin aluksi voi kokeilla ihan reilusti kävelyn ja juoksun vuorottelua viiden minuutin erissä.

Mitään juoksukelloa, GPS- tai sykemittaria et alussa tarvitse. Reitin voi suunnitella ja pituuden mitata netin karttapalveluissa esim. http://opaskartta.turku.fi/ ja ajanottoon käy aivan hyvin keittiön seinäkello.

Harjoitteluohjelma?

Netistä löytyy myös monia muita juoksuohjelmia. Älä valitse liian vaativaa tai monimutkaista. Tässä on yksinkertainen esimerkki ja sivun oikeasta laidasta voi vilkuilla myös muita vaihtoehtoja.
http://kuntoplus.fi/treeni/juoksu/juoksuohjelma-peruslenkkeilijalle

Jos tarvitset harjoittelusi tueksi tarkkaa henkilökohtaista ohjelmaa, niin juoksun harjoitteluohjelman voi itselleen suunnitella helposti esimerkiksi ilmaisessa My Asics -palvelussa.
http://my.asics.fi/

Juoksukengät

Asfaltti on nykyisin aika yleinen juoksupohja. Reitit on hyvässä kunnossa säästä huolimatta eikä mene kiviä ja roskia kenkiin. Kovan alustan aiheuttamaa tärähtelyä on nykyään auttamassa erityiset juoksukengät.

Juoksukengät kuten muutkin juoksuvarusteet ja juomat on hyvä ajaa sisään hyvissäajoin ennen varsinaista kilpaillua, jotta vältytään yllätyksiltä.

Juoksukengissä on yleensä kaksi päävaihtoehtoa – harjoituskengät ja kilpailukengät. Kilpailukengät ovat kevyemmät ja heikkorakenteisemmat (vähemmän kulutuspintaa) ja ne on tarkoitettu oikeastaan vain kilpailukäyttöön. Eli osta siis harjoituskengät. Kiinnitä myös huomiota kenkien jousto-ominaisuuksiin oman painosi ja juoksutyylisi mukaan – onko jousto kantapäällä ja/tai päkiällä.

Edellisen lisäksi juoksukenkien valinnassa kannattaa ensin varmistua millaiseen tyyppiin oma askellus kuuluu.
– Supinoiva – jalkaterän sisäreunat ovat alempana kuin ulkoraunat
– neutraali – tasainen
– ylipronaatio – jalkaterän ulkoreunat ovat alempana kuin sisäreunat

Tässä oppaassa homma on kuvattu selvästi:
http://www.stadium.fi/tietoa-stadiumista/stadium-fi/juokse-oikeissa-kengissa

Yleensä ainakin Intersporteissa käytössä pieni lasitaso ja peili -laite, jolla jalkaterän tyyppi voidaan arvioida kokeneen myyjän avustuksella. Jotkut taas suosittelevat ammattialista arvioimaan juoksutyyliä juoksumatolla..

Sen jälkeen sääntö – hyvä ja halpa ovat kaksi eri tuotetta. Suosittelen ovh:lta 60-100 euron juoksukenkiä. Viime vuoden malleja saattaa saada halvemmalla ja kevään mittaan näistä tulee varmasti tarjouksia. Merkki – sillä ei ole väliä. Itse olen käyttänyt vain Asicseja, mutta muita mahdollisia merkkejä on Adidas, Karhu, Nike, Puma, Reebok ja Suomessa tuntemattomampi mutta yleinen New Balance. Laatumerkkejä kaikki.

Mitäs sen jälkeen?

Pysy kuulolla – jatkoa seuraa ilmoittautuneille, mutta näillä pääsee hyvin alkuun. Myöhemmin voidaan keskustella askelluksesta, juoksutyyleistä, -keinoista, lisävarusteista ja jossain vaiheessa harjoittelijoita alkaa kiinnostaa oma tavoiteaika, jonka mukaan pystyy varsinaisessa kilpailussa ajoittamaan oman vauhtinsa ilman että lopussa jää liikaa energiaa jäljelle tai että juoksun joutuu keskeyttämään. Kiitos että jaksoit lukea tänne asti!

Ei muuta kuin harjoittelemaan ja tsemppiä!

Google+

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.