Juoksukirje III

Tavoiteaika

Alkuperäinen tavoite oli vain läpäistä juoksumatka jotenkuten – se oli silkkaa huijausta, jolla saat empivät mukaan =D Eli juoksulle on hyvä asettaa joku aikatavoite, jotta juoksunopeuden osaa asettaa kohdalleen ja alussa. Ja luonnollisesti tavoitteesta on tarkoitus pitää kiinni juoksun aikana ellei totaalisesti ala kunto tai kroppa piiputtaa. Tässä on yksi arviointityökalu, jonka avulla voit yrittää arvioida mahdollista tavoitettasi.

http://appro.mit.jyu.fi/tools/estimator/

Työkaluja netissä on useita, mutta lopullisen päätökseen teet ihan itse.

Muista kuitenkin, että tulet suurella todennäköisyydellä pystymään kilpailussa parempaan tulokseen kuin harjoitellessa. Tapahtumasta tekee hienon se, että siihen osallistuu muitakin juoksijoita, matkan varrella on katsojia ja kannustajia, juoksijoiden nestetasapainosta huolehditaan matkan aikana ja juoksun aika mitataan. Jos haluat, niin voit käydä omaa kilpailuasi saman tasoisten kanssajuoksijoiden kanssa. Kyllä se tuntuu hyvälle, kun jonkun väsyneemmän ohittaa tai jos selkiä alkaa tulla runsaamminkin vastaan – vaikkakin tämä jälkimmäinen viestii monesti siitä, että et ole pysynyt tavoitteessasi tai olet asettanut sen liian alas.

Tasainen juoksunopeus vaan koko matkalle. Lopussa voi ottaa kunnon kirin – eikä mitään rivihölkkää käsi kädessä vaikka matka olisi siihen asti niin taittunutkin.

Viimeinen viikko

Mitään ihmeitä ei voi tehdä – muuten kuin koko homman voi pilata jollain viime hetken kokeilulla tai rypistyksellä. Samoin mitään uusia varusteita tai apuvälineitä ei pidä ihan viime hetkellä tuoda mukaan. Varustautuminen toki päivän ja vuodenajan sään mukaan.

Viimeisen viikon aikana pitää vähän harjoitella, mutta harjoittelumäärät pidetään minimissään ja syömisessä keskitytään hiilihydraattipitoisen ruuan, kuten viljatuotteet, riisi, pasta ja banaani, nauttimiseen. Juoksua edeltävänä keskiviikkona ja torstaina glykogeenivarastoja voi täydentää tehostetummin esim. urheilujuomien avulla. Perjantaina palataan normaaliin sekaruokaan ja vältetään huonosti sulavaa ruokaa. Koko juoksua edeltävän viikon ajan huolehditaan erityisen hyvin myös nestetankkauksesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.